Handbalul românesc trece printr-o perioadă complicată. Chiar înainte ca pe teritoriul României să fie declarată starea de urgență și toate competițiile să fie suspendate, o serie de măsuri privind criteriile de valoare și selecție a jucătorilor pentru viitorul sezon au inflamat relațiile dintre conducătorii Federației Române de Handbal și o parte a cluburilor. Mai mult, variantele de reluare a competițiilor propuse de forul condus de Alexandru Dedu în urma ședinței Consiliului de Administrație din data de 22 aprilie, au reușit să amplifice aceste nemulțumiri. În acest context, www.e-sportcafe.ro l-a contactat pe domnul Sandu Iacob, antrenorul principal al CSA Steaua, iar discuția cu domnia sa nu a ocolit niciunul dintre subiectele „fierbinți” din aceste zile.

–          Bună ziua! Unde vă aflați acum, sunteți în București?

–          Bună ziua! Vă mulțumesc pentru apel și interes! Din data de 12 martie sunt acasă, la Bacău.

–          Ce faceți, în ce condiții v-a prins această „izolare”?

–          Mă bucur de timpul petrecut alături de familia mea! Au trecut câțiva ani de când nu am mai stat acasă fără întrerupere 😉

–          Cum se conduce un antrenament în această perioadă? Online? Monitorizați video jucătorii? Aveți ședințe tactice cu aceștia?

–          Programul acestei perioade a fost conceput și transmis sportivilor de colegul meu, Guillaume Veta. În staff-ul tehnic al echipei, Guillaume are responsabilitatea pregătirii fizice. Nu avem monitorizare video online pentru că sportivii care fac parte din lotul echipei Steaua ne-au câștigat încrederea de-a lungul timpului și suntem convinși că vor fi în parametrii fizici optimi la momentul reunirii echipei.

–          Ați putea găsi și o parte bună pentru Steaua în această întrerupere? (unele cluburi au întrerupt o perioadă mai slabă din punct de vedere al rezultatelor, altele se bucură de revenirea unor jucători accidentați etc)

–          Din nefericire nu cred că există parte bună pentru nimeni în această întrerupere din cauza faptului că pauză este prea mare.

–          Ce părere aveți despre hotărârile luate în ședința Consiliului de Administrație al FRH din data de 22 aprilie: renunțarea la play-off, play-out și disputarea celor trei etape rămase din programul regulat în sistem turneu, câte un meci pe zi, trei zile consecutive, în perioada 9-11 iunie?

–          Consider că acest campionat nu va avea deznodământul dorit la începutul sezonului din simplul motiv că partea cea mai interesantă din campionat, play-off-ul, nu va mai avea loc. Va fi un final de sezon fără mult entuziasm!

–          Jucătorii sunt toți în România? Pot reveni la o pregătire centralizată? Este suficient timp pentru pregătirea lor, pentru adaptarea lor la ritmul competițional?

–          Jucătorii echipei Steaua sunt în România. Nu cred însă că este suficient timp pentru a aduce grupul la o formă sportivă bună în vederea disputării ultimelor 3 jocuri din sezonul regulat, dar și celelalte echipe vor fi în aceeași situație.

–          Era „înghețarea” campionatului o soluție acceptabilă pentru Steaua în condițiile în care multe campionate de top ale Europei au adoptat această măsură?

–          “Înghețarea” campionatului nu este o soluție acceptabilă pentru Steaua la acest moment, ne aflăm pe locul 6 și orice victorie în acest final de sezon ne poate oferi posibilitatea de a urca în clasament. Cred că în data de 4 mai, zi în care se va întruni un nou consiliu de administrație al FRH, vor fi luate decizii asemănătoare celor din campionatele la care ați făcut referire.

–          Privind clasamentul acum, în lumina noilor hotărâri, unde vă aflați față de obiectivul care vi l-ați stabilit la începutul campionatului?

–          Obiectivul nostru la începutul campionatului a fost o clasare în primele 3 locuri, drept urmare suntem direct interesați de finalizarea în teren al acestui campionat.

–          Mai aveți de jucat cu CSM Vaslui, CSM București și Dobrogea Sud, echipe la care ați jucat sau antrenat, și mai sunt numai 2 puncte până la locul 3. Riscați un pronostic?

–          Avem capacitatea de a câștiga 9 puncte în aceste 3 meciuri.

–          Luna aprilie este o perioadă magică pentru handbalul stelist: 22 aprilie 1977 și 26 aprilie 1968 sunt datele în care formația roș-albastră a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Revenind însă în prezent și analizând la rece noul concept al Ligii Campionilor propus de EHF, credeți ca mai sunt șanse pentru mari performanțe în această competiție? Care ar fi calea de urmat pentru a conta din nou în handbalul mare?

–          Rezultatele obținute de foștii handbaliști ai clubului Steaua motivează și obligă, dar, realist fiind, vor fi foarte greu de egalat acele performanțe. Munca și un număr mare de practicanți pot fi ingredientele necesare pentru a conta, peste câțiva ani, în handbalul mare.

–          La returul derby-ului cu Dinamo, steliștii au protestat alături de rivalii lor împotriva măsurilor propuse de președintele FRH, Alexandru Dedu, privind noile criterii valorice și de selecție deși acestea nu afectau în mod direct Steaua. Care a fost motivul și dacă protestele împotriva acestei hotărâri vor continua? Vă afectează această „Lege Dedu” strategia de transferuri pentru sezonul viitor?

–          Inițiativa a aparținut jucătorilor echipei Dinamo, jucătorii echipei Steaua doar au fost solidari cu colegii lor de la Dinamo la acel moment. Nu au existat discuții în cadrul echipei despre acest subiect înaintea jocului. Din punctul meu de vedere această regulă va afecta pe termen scurt și mediu spectacolul sportiv și rezultatele pe plan internațional al echipelor românești, dar, pe termen lung, este posibil ca această regulă să aibă rezultate dacă numărul jucătorilor români de valoare va crește.

–          În încheiere, o întrebare „de analiză”: cum este antrenorul Sandu Iacob față de jucătorul Sandu Iacob?

–          Mă gândesc la situația de dinaintea jocurilor și cred că mă consum la fel de mult, sigura diferența este că acum, ca antrenor, îmi permit să adorm mai târziu în seara de dinaintea meciurilor.

(sursa foto www.csasteaua.ro si Facebook Sandu F. Iacob)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.