Scandalul ce a debutat în 25 februarie a.c. e departe de a fi stins. Pentru puținii ce nu știu, într-o frumoasă zi de marți, o parte a Consiliului de Administrație al Federației Române de Handbal, în frunte cu președintele acesteia, care-i și întrece, a hotarât, „la cererea cluburilor”, ca din sezonul viitor „numărul de legitimați de la fiecare echipă să conțină maxim 3 extracomunitari”.

Chiar așa, ați văzut vreodată comunicatele sau procesele verbale întocmite în urma ședințelor Consiliului de Administrație sau a diferitelor comisii din cadrul FRH? Limbajul de lemn verde românesc, proaspăt tăiat pentru export, duce exprimarea lapidară la un nou nivel, nevisat, neegalat. Nu le-ați vazut? Le puteți citi pe site-ul frh.ro. Parcă și sentințele condamnaților la moarte au „mai mult suflet”

Probabil comunicarea cu domnul Dedu e greu de realizat. Dar mai greu de realizat este comunicarea domnului Dedu cu managerii cluburilor pe care le păstorește, cu presa, cu restul lumii. Pentru ca așa a hotărât domnia sa. Nu-l judecați prea aspru, e democrație, fiecare face ce vrea! Poți avea federația ta, poți avea „naționala” ta, pardon, „naționalele” tale, poți avea… adevarul tău! Căci numai așa poți explica reacțiile fostului pivot al Barcelonei, uns mai mare peste handbalul românesc.

Într-o societate normală nu ar putea pacăli nici un copil. Este limpede, „Legea Dedu” a fost dată împotriva unei singure echipe: Dinamo București. Campioana ultimelor 4 sezoane ale Ligii Zimbrilor trebuia oprită chiar împotriva intereselor generate de fișa postului de președinte. Rivalitatea cu Daniel Georgescu trebuia tranșată, iar „interesul handbalului românesc” pare a fi umbrela perfectă care sa ascundă o nedreptate. Adevarul lui Dedu spune ca acești „comunitari de valoare sensibil egală” cu ai noștri handbaliști, un nonsens la fel de mare cât președintele de 2 metri și 3 centrimetri, trebuie răriți și limitați la 3 pentru fiecare club. Oficial, pentru a promova handbaliștii autohtoni.

Extras din Hotărârea Consiliului de Administrație al Federației Române de Handbal din data de 25.02.2020

După cum vedeți, limba de lemn nu stipulează niciunde că, odată cu limitarea legitimării a maxim 3 handbaliști extracomunitari, locul acestora va fi luat de handbaliști români. Mai mult, FRH „la propunerea cluburilor” a luat chiar hotărârea pe care acestea doreau sa o împiedice. Pentru că adevărații oameni de handbal au propus măsurile pe care Dedu trebuia să le conceapă: minim 8 jucători autohtoni legitimați și înființarea unei ligi pentru echipele secunde în care să fei rulați jucătorii U23.

Performanțele handbalului românesc la nivelul echipelor „naționale” sunt din ce în ce mai rare. Și asta în timp ce ni se vorbește de strategie multianuală. Însă nu trebuie să te strădui prea mult să observi ca aceasta nu este una spre succes. În acest timp, greu de crezut, dar adevărat, Dinamo București este singura echipă dintre cele calificate în șaisprezecimile Ligii Campionilor care reprezintă o țară ce nu a participat la ultimul „european”. Singura! Mai mult, dacă mâine „Legea Dedu” s-ar aplica celor mai bune 12 echipe ale Europei, ei bine HC Vardar, campioana în exercițiu, Aalborg Handbold, Montpellier HB, SG Flensburg-Handewitt, Telekom-Veszprem HC și PGE Vive Kielce nu ar putea evolua în Liga Zimbrilor deoarece au mai mult de 3 extracomunitari legitimați. Și asta în condițiile în care beneficiază de handbaliști autohtoni de valoare, participanți la edițiile finale ale „europenelor” sau „mondialelor”. Mai mult, numărul mediu al naționalităților jucătorilor celor 12 echipe, „masa bogaților” cum li se mai spune prin popor, se apropie de 9, recordul fiind deținut de campioana Ungariei, Veszprem, ce are în componență jucători din 16 țări. (Voi reveni cu o infografie privind structura loturilor celor mai bune echipe de club ale handbalului masculin)

În același timp, 5 jucătoare extracomunitare are în lot CSM București, vicecampioana României (feminin). Liga Florilor însă-i miroase mai frumos președintelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.