Ceata lui Pițigoi / Trece mândră prin zăvoi

Toți luptători de soi / Dai într-unul țipă doi

Aoleu ce tărăboi / Dai într-unul țipă doi

Ziua de luni, 4 mai, a fost așteptată cu mare interes de iubitorii handbalului autohton. Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal s-a întrunit în videoconferință pentru a hotărî modul în care vor fi încheiate competițiile ce se desfășoară în organizarea acestui for. Deși anterior ședinței, pe masa de lucru au existat câteva variante care, teoretic, trebuiau analizate și supuse la vot, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar rezultatul a fost surprinzător.

www.prosport.ro a publicat, sub semnătura lui Marius Huțu, primele știri din spatele „ușilor închise”. Informațiile au fost preluate, de cele mai multe ori uitând a se preciza sursa, de către majoritatea site-urilor ce tratează subiecte din handbalul românesc. Am aflat astfel că, pentru liga masculină au fost stabilite datele de desfășurare a ultimelor trei etape ale sezonului, în condițiile renunțării la play-off și play-out, precum și a celor trei restanțe, iar pentru Liga Florilor MOL s-a hotărât disputarea unei singure partide, restantă, AHCM Slobozia – CSM București, întâlnire al cărei rezultat urmează a stabili campioana ediției 2019-2020. Totodată au fost stabilite și datele turneelor Cupei României precum și a turneelor finale ce ar urma să stabilească echipele ce pot promova din eșaloanele secunde.

FRH, ca orice federație, este un ghem de interese. Se împletesc în el interesele cluburilor, ale echipelor „naționale”, ale oamenilor de handbal, fie ei conducători ai federației sau nu, samd. Numai că, nu de puține ori, aceste interese intră în conflict unele cu altele. Într-un model ideal, rolul „federalilor” ar fi să facă ordine în aceste conflicte prin hotărâri clare și echidistante. Să zicem că, cel puțin de la începutul anului 2020, Alexandru Dedu și echipa lui nu se află deloc în zodia inspirației. Debutând cu scandalul criteriilor valorice și continuând cu propunerile privind încheierea competițiilor de seniori, hotărârile FRH au transformat fenomenul handbalistic românesc în… ceata lui Pițigoi, stârnind de fiecare dată nemulțumiri vehemente.

„Înghețarea” sezonului, așa cum au făcut-o mai toate campionatele, cu sau fără decernarea titlurilor de campioane, nu este încă o variantă pentru FRH. Și astfel, nu a pierdut ocazia să mai pună gaz pe foc. Sub sloganul stabilirii ierarhiei pe teren, oficialii au călcat iarăși strâmb, deoarece, practic, doar Liga Zimbrilor ar putea să se aproprie de acest deziderat. Principiul nu se aplică și competiției feminine, acolo unde „restanța” de la Slobozia o va încorona campioană pe CSM, răpind șansa vâlcencelor de a-și apăra titlul. Pe teren! Nu este prima dată când clubul bucureștean este arătat cu degetul pentru că ar fi privilegiat de FRH. Inclusiv președintele Dedu este acuzat de conflict de interese când vine vorba de CSM. Mai mult, Marian Ursescu dezvăluie pentru www.gsp.ro momente tragicomice din ședința CA, cu membri care spun răspicat că nu au votat pentru soluția FRH de a închide astfel competiția feminină. Culmea, de această dată în competiția masculină, printre echipele direct interesate ca toate cele trei etape să se dispute, nu doar restanțele, este și CSM București, grupare implicată în lupta pentru ultimul loc al podiumului.

Diferențele de abordare între întrecerea feminină și cea masculină nu sunt singurele care au nemulțumit. Faptul că nu s-a ajuns la o concluzie în ceea ce privește situația echipelor aflate pe poziții retrogradabile ridică semne de întrebare privind interesul lor în continuarea competițiilor. Ce le va mai mâna în luptă? Care este situația  jucătorilor aflați la final de contract sau a celor aflați în negocieri avansate cu noile echipe? Care mai este motivația lor? Și acestea sunt întrebări strict tehnice, legate de jocul de handbal. Lor li se adaugă multe altele legate de siguranța jucătorilor pe fondul pandemiei generate de noul coronavirus.

Și totuși, tot acest tărăboi este doar o furtună într-un pahar cu apă. De fapt, luni, membrii CA au hotărât că vor hotărî pe 18 mai ce e de făcut. În plus, noile prevederi legale de desfășurare a competițiilor încarcă peste limite cluburile din punct de vedere financiar. Își vor mai putea asuma aceste cheltuieli? După ce în februarie Dedu a refuzat întâlnirea cu cluburile, acestea sunt convocate acum la consultări și pot, măcar acum, în ceasul al 12-lea, da peste cap planurile FRH. Și nu numai în ceea ce privește finalizarea sezonului handbalistic 2019-2020. Nici „Legea Dedu” nu pare a avea prea mulți simpatizanți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.